preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Časopis Marul

Online katalog školske knjižnice

Građanski odgoj i obrazovanje

 

 

ERASMUS+

vijesti

Zagrljaj je kao bumerang...odmah se vrati!

Kada ste zadnji put nekoga zagrlili ili kada je zadnji put netko vas zagrlio? Učinite to danas! Bez posebnog motiva, bez prisile, samo zato što vam je došlo jer je danas Međunarodni dan zagrljaja. Svi znamo koliko su zagrljaji bitni i potrebni, a važnost zagrljaja prepoznao je i svećenik Kevin Zaborney koji je 21. siječnja 1986. godine po prvi put obilježio Dan zagrljaja. Uvidjevši važnost zagrljaja, taj datum obilježava se i danas kao Međunarodni dan zagrljaja.

Književnik Paulo Coelho navodi kako legenda kaže da svaki put kad nekoga iskreno zagrlimo, dobijemo još jedan dan života. Iako ove godine nismo u mogućnosti grliti jedni druge kao što smo naviknuti, ne znači da ne možemo pokrenuti akciju virtualnih zagrljaja i dragim ljudima dati do znanja da nam je stalo. Pošaljite virtualni zagrljaj svojim bakama i djedovima, roditeljima i prijateljima i dajte im do znanja koliko vam znače jer su nam danas zagrljaji potrebniji više no ikada. Ne štedite na zagrljajima pa makar oni bili samo virtualni!

Tematski pano u našoj školi izradile su učenice 4.b razreda pod mentorstvom knjižničarke Karoline Viđak i profesorice hrvatskog jezika Katarine Žanetić.

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 21. 1. 2021. 18:52

Obavijest

Dragi učenici, obavještavamo vas da drugo polugodište započinje u ponedjeljak 18. siječnja u popodnevnoj smjeni. Nastava u prvim, drugim i trećim razredima održava se online u realnom vremenu, a maturanti dolaze u školu i imaju redovnu nastavu. 

Želimo svima uspješan početak nastave!

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 15. 1. 2021. 12:38

Obavijest o selekcijskom postupku Vijest ima dokument u privitku

U privitku se nalazi obavijest o selekcijskom postupku kandidata za natječaj za radno mjesto nastavnika TZK.

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 29. 12. 2020. 16:00

Australian Virtual Challenge

Budući da smo u ovu školsku godinu ušli na najgori mogući način, četiri učenika 4. C razreda odlučila su se zabaviti. Prijavili su se na Australian Virtual Challenge pod nazivom Magical Muggles. Istražili su područje, način igre i nadali se najboljem. Naravno, bili su motivirani prijaviti se zbog nagrade koja je bila živi klokan!

Australian Virtual Challenge izazov je za učenike srednjih škola, a radi se o pet pitanja o samoj Australiji. Dakle, svakih nekoliko dana dobivali bi po jedan izazov u obliku mozgalice koji bi pristizao na Magical Muggles e-mail te su ga zajedničkim snagama rješavali. Istraživali su o brodolomima, životinjama, povijesti i reljefu Australije. Svaki izazov donosio je bodove, a moguće dodatne bodove osvajalo se kreiranjem najbolje fotografije tima. Slika naših maturanata i mentorice profesorice Marijane Munitić završila je i na Facebook stranici Australskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Marljivim istraživanjem, Magical Muggles bili su među 12 najboljih te im je bio dodijeljen još jedan zadatak. Trebali su napisati esej o iskustvu na izazovu. Napisali su, ispravili gramatičke pogreške i poslali. Nažalost, nisu osvojili prvo mjesto, ali su osvojili odlično četvrto mjesto.

Ovo je bio prvi put da su se ova četiri maturanta upustila u ovakav izazov i izašli iz njega s odličnom uspjehom. Presretni su osvojenim četvrtim mjestom od čak 115 prijavljenih timova. Čestitamo našim maturantima Lei Čepo, Ivanu Kalajžiću, Dori Kusanović, Rozariji Talijančić i njihovoj mentorici!

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 22. 12. 2020. 19:20

Pismo pišem…

Božić je vrijeme kada trebamo širiti ljubav i dobra djela. Iako smo mi možda sretni i okruženi svojim najmilijima, mnogi ljudi nisu te sreće. U situaciji koju je uzrokovala pandemija COVID-19 brojni su domovi za starije i nemoćne zatvorili svoja vrata za posjete, a iza tih vrata ostali su nečiji djedovi i bake koji su za ove blagdane poprilično usamljeni jer ne mogu vidjeti svoje najmilije. Učenici IV. gimnazije još su jednom pokazali svoje veliko srce i solidarnost te su pokazali što mogu napraviti kada se udruže. 

Nakon što je na Facebook stranici Obiteljskog doma za starije i nemoćne Noni objavljeno kako bi njihovi korisnici željeli stvoriti nova prijateljstva putem pisama, naši učenici odmah su uzeli olovku i papir u ruke. Napisali su hrpu simpatičnih pisamaca ukrašenih crtežima kojima su željeli ukazati svojim novim prijateljima da nisu sami za Božić. Pisma su prikupljena i poslana na adresu doma uz pomoć knjižničarke Karoline Viđak, profesorice Marijane Munitić, profesorice Katarine Žanetić i profesora Nikole Milanovića.

Nadamo se da su pisma uspješno stigla i da su razveselila naše nove prijatelje.

Dobro je činiti dobro!

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 21. 12. 2020. 18:14

Čestitka

Svim učenicima i roditeljima želimo sretan i blagoslovljen Božić te radosnu i uspješnu novu 2021. godinu!

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 21. 12. 2020. 12:01

Maska glavu čuva

Učenici i djelatnici IV. gimnazije „Marko Marulić“, u organizaciji Volonterskog kluba „Marul“, prikupili su zaštitne maske za socijalno ugrožene. Maske su prikupljali tjedan dana te su na vrećice s maskama lijepili simpatične naljepnice i ispisivali pozitivne misli. Prikupljene maske donirat će se Udruzi MoST. Marulićevci su tako još jednom pokazali svoje veliko srce! 

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 16. 12. 2020. 12:52

Provođenje nastave na daljinu

Dragi učenici i kolege nastavnici,

od ponedjeljka, 14. prosinca, održavat će se nastava na daljinu. Nastava će se odvijati u realnom vremenu po rasporedu, sljedeći tjedan u jutarnjoj smjeni, a nakon toga u popodnevnoj. Od vas se, dragi učenici, očekuje aktivnost u učenju i praćenju nastave na daljinu koristeći postojeće platforme. Svaki izostanak bit će zabilježen i proslijeđen razredniku i roditelju. Razredi koji su u samoizolaciji i nisu bili u mogućnosti preuzeti lektiru moći će isto napraviti uz prethodnu najavu knjižničarki (preko razrednika ili telefonski).

Ravnateljica

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 11. 12. 2020. 17:41

PRIRUČNIK ZA DRŽAVNU MATURU 2020.

U priručniku se nalaze sve upute vezane za prijavu i polaganje ispita DM za šk.god 2020./21.

 

https://mk0ncvvot6usx5xu4d.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/12/Prirucnik-za-ucenike-koji-u-skolskoj-godini-2020.-2021.-zavrsavaju-4.-5.-razred-u-srednjim-skolama-u-Republici-Hrvatskoj.pdf

  :: opširnije :: 


objavio: ALENA TONKOVIĆ  datum: 11. 12. 2020. 08:43

Marulićev adventski kalendar

Dragi naši Marulićevci,

predstavljamo vam naš adventski kalendar koji potiče na dobra djela i brigu o sebi. Svaki dan otvorit će se jedan prozorčić s novim izazovom. Petkom se otvaraju i vikend prozorčići koji mogu postati izazovi ne samo za vas, već i za vašu obitelj. Svaki dan ćemo iste postaviti i u priči na Instagram i Facebook  profilima našeg školskog lista „Marul“.

Nadamo se da ćete se zabaviti i završiti ovu godinu kao bolja i kvalitetnija osoba. Širite božićni duh školom i izvan nje!

Pano izradile učenice IV.b: Laura Dudan, Marija Kojundžić, Antonela Litović, Ena Meter

Mentorice: knjižničarka Karolina Viđak i profesorica hrvatskog jezika Katarina Žanetić

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 1. 12. 2020. 12:55

2. mjesto na državnoj razini Natjecanja iz povijesti

Naš učenik Roko Bogdan (3.c) osvojio je drugo mjesto na državnoj razini Natjecanja iz povijesti u kategoriji drugih razreda pod mentorstvom profesora Ivana Benkovića. Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 25. 11. 2020. 17:27

Školski časopis "Marul"

Ponosno vam predstavljamo novi dizajn našeg digitalnog časopisa "Marul". Ove godine odlučili smo se za prigodnu temu broja – Škola u doba korone. Zavirite na stranice Marula ako ste u potrazi za savjetima kako preživjeti samoizolaciju, koje knjige pročitati, koje filmove pogledati..saznajte što je sve aktualno u školi ili se zabavite rješavajući kviz "Koji si profesor iz Marulića?". Nadamo se da će svatko pronaći nešto što ga zanima. Uživajte!

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 25. 11. 2020. 14:08

Prof. Palčić jedna od najboljih nastavnica u Hrvatskoj!

Na Dan učitelja je iz Ministarstva znanosti obrazovanja u IV. gimnaziju stigla lijepa vijest: naša draga nastavnica Natalija Palčić je jedna od najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika za školsku godinu 2019./2020.!

Profesorica-savjetnica Palčić već dugi niz godina uz redovnu vodi i izbornu nastavu Politike i gospodarstva iz koje je razvila mnoge projekte za školu, kao što su projekt „Građanin“, „Zakon u razredu – simulacija suđenja“, Građanski odgoj, pokreće Erasmus+ projekte, te zahvaljujući njoj naša gimnazija postaje Škola ambasador Europskog parlamenta.

Nemoguće je ukratko sažeti sva postignuća koja iza sebe ima ova obožavana nastavnica, neki od njih uključuju sastavljanje i objavljivanje priručnika za Državnu maturu i udžbenika iz predmeta Politika i gospodarstvo, stručne prijevode, mentorstva na izvannastavnim i izvanškolskim projektima, predavanja, sudjelovanja u obrazovnim istraživanjima, volontiranje u suradnji s udrugama, i najvažnije od svega: odgajanje mnogih generacija gimnazijalaca da postanu punopravni i politički pismeni građani Republike Hrvatske.

Nadamo se kako joj je ovo zasluženo priznanje dalo vjetar u krila za nove pothvate koje željno iščekujemo, čestitamo prof. Natalija Palčić!

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 19. 11. 2020. 19:29

SolidarnoST

Udruga MoST prvo je prihvatilište na području Splita koje skrbi za beskućnike od 2000. godine. Osim zbrinjavanja beskućnika, omogućavaju i poludnevni boravak te psihosocijalnu podršku i socijalno uključivanje korisnika. U sklopu Udruge nalazi se i socijalna samoposluga koja je usmjerena na beskućnike i građane koji žive u riziku od beskućništva, a djeluje od 2009. godine. Putem raznih donacija, u kojima sudjeluju i učenici iz volonterskog kluba "Marul" iz IV. gimnazije "Marko Marulić", prikupljaju se prehrambene i higijenske potrepštine koje korisnici dobivaju bez naknade. Akciji Solidarnosti naša se škola već dugi niz godina odazove dva puta godišnje te smo ove godine, zbog epidemiološke situacije, donacije donosili u knjižnicu tijekom cijelog mjeseca listopada.

Hvala svima na sudjelovanju! heart

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 19. 11. 2020. 12:23

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

Članovi Marula, volonterskog kluba IV. gimnazije „Marko Marulić“ Split, su obilježili  Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata čišćenjem obalnog pojasa pored plaže za osobe s invaliditetom na Marjanu želeći pokazati kako se domovina voli i čuva brigom za okoliš za kojeg su život dali naši branitelji.

FOTOGALERIJA

Inspirirani međunarodnim akcijama koje promoviraju očuvanje prirode time što treba pokupiti barem tri komada smeća i nerazgradive opuške, učenici su uz nadzor voditeljice kluba prof. Munitić i suradnju s Javnom ustanovom za upravljanje park šumom Marjan prvo dobili detaljne upute kako se ponašati na Marjanu i kako ga čuvati, a zatim su u rukavicama uz distancu i biorazgradive vrećice proveli 2 sata uklanjajući iz prirode gume, staklo, vrećice, donje rublje, obuću, žarulje, stiropor, plastiku i mnogo drugog raznovrsnog smeća. Nakon vrijednog rada, zapalili su lampion u Vukovarskoj ulici u spomen na stradanje Vukovara i Škabrnje uz obećanje kako njihova žrtva neće biti zaboravljena i kako će nastaviti čuvati ono što im je ostavljeno u nasljeđe.

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 19. 11. 2020. 01:31

3. mjesto na državnoj razini Natjecanja iz hrvatskog jezika

Naš učenik Daniel Čulin 2.d osvojio je 3. mjesto na državnoj razini Natjecanja iz hrvatskog jezika pod mentorstvom prof. Maje Cikatić. Čestitamo!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 17. 11. 2020. 11:55

Tolerancijom protiv predrasuda i diskriminacije

Uz Međunarodni dan tolerancije, učenici izborne nastave PiG-a sudjelovali su zajedno sa svojim kolegama iz 6 EPAS škola na zajedničkom ZOOM panelu  "Tolerancijom protiv predrasuda i diskriminacije."

FOTOGALERIJA

 

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 11. 11. 2020. 10:00

Dan školskih knjižnica

Mjesec hrvatske knjige obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenoga, a Dan školskih knjižnica obilježavamo zadnji ponedjeljak u listopadu. Školska knjižnica je informacijsko, medijsko i komunikacijsko središte svake škole koji omogućuje učenicima i nastavnicima pristup svim izvorima informacija, pristup internetu i bolju komunikaciju u usvajanju suvremenih metoda učenja i istraživanja.
Svake godine naša škola obilježava Mjesec hrvatske knjige, a zbog trenutne situacije fizičko okupljanje više učenika u knjižnici nije dozvoljeno pa vam je knjižnica trenutno dostupna samo za posudbu i kraće zadržavanje, a sva ostala druženja ćemo imati virtualno u sklopu izbornih aktivnosti knjižnice; Novinarske, Mladih knjižničara i Volontera.

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 26. 10. 2020. 18:43

Samoizolacija

Molimo sve razredne odjele koji su u izolaciji da se pridržavaju mjera propisanih od strane epidemioloških službi!

Ravnateljica

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 26. 10. 2020. 14:40

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA I SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine službeno je proglasila 17. listopada Svjetskim danom borbe protiv siromaštva i socijalne isključivosti.

FOTOGALERIJA

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 21. 10. 2020. 18:04

DAN KRAVATE – 18. listopada

Obilježavanje dana kravate potaknula je Academia Cravatica, neprofitna ustanova koja se bavi kulturnom baštinom kravate. Na njihov prijedlog Hrvatski je sabor 2008. godine proglasio 18. listopada Danom kravate i od tada se kao takav svečano obilježava u raznim dijelovima svijeta. 
Kravata je odjevni predmet koji se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću sudjelovanjem hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu. Hrvatska tradicionalna odora s oslikanim i vezenim maramama tada je plijenila pažnju. Upravo je tako kravata postala hrvatski simbol, ali i simbol Europe i nekih temeljnih vrijednosti poput dostojanstva i ponosa. 
I ove smo godine obilježili Dan kravate u našoj školi već tradicionalnom milenijskom fotografijom. Poštujući sve epidemiološke mjere, u realizaciji su sudjelovali učenici 1. B razreda koji su ovom fotografijom željeli prenijeti poruku u vremenu kada je „novo normalno“ držati razmak i maske cijelo vrijeme. Pomalo nesavršenom formom kravate, ali savršenom porukom ukazali su kako se odgovornim ponašanjem možemo suprotstaviti virusu COVID-19. 
Projekt je realiziran pod mentorstvom razrednice 1.B razreda i profesorice hrvatskog jezika Katarine Žanetić i knjižničarke Karoline Viđak. Učenike je forografirala učenica 3. E razreda. 
  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 20. 10. 2020. 15:25

Državna smotra - simulirano suđenje

ZAKON U RAZREDU-SIMULIRANO SUĐENJE

Državna smotra iz područja građanskog odgoja 

FOTOGALERIJA

Ove školske godine sudjelovali smo na Državnoj smotri iz područja građanskog odgoja Zakon u razredu – simulirana suđenja ali u posebnim okolnostima. Naime, zbog pandemijskih okolnosti planiranu Smotru za šk. god 2019/2020 odgođena je za početak ove školske godine i realizirana je online uz poštivanje propisanih epidemioloških uvjeta.

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 3. 10. 2020. 14:24

ISPITNI KATALOZI ZA DRŽAVNU MATURU 2020./2021.

https://www.ncvvo.hr/ispitni-katalozi-za-drzavnu-maturu-2020-2021/

  :: opširnije :: 


objavio: ALENA TONKOVIĆ  datum: 30. 9. 2020. 09:23

Kad se male ruke slože, Marul sve može

Empatičan si, voliš pomagati? Ili si kreativan i voliš crtati, pisati? Ako se pronalaziš u bar jednoj od ovih vrlina i zeliš se družiti, dođi u knjižnicu i odaberi jednu od tri izvannastavne “Marul” aktivnosti . Prijave traju do 16. listopada 2020.g.

Pano izradile učenice 4. B razreda pod mentorstvom knjižničarke Karoline Viđak i profesorice Katarine Žanetić.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 25. 9. 2020. 08:38

Dobrodošlica

 

Dragi učenici,
želim Vam izraziti dobrodošlicu u našu Gimnaziju, a pogotovo novoj generaciji Marulićevaca.
Također, pozdravljam i vaše roditelje te im zahvaljujem na ukazanom povjerenju.
Presretna sam kao i svi vaši nastavnici, moje kolege, što ćemo opet čuti školsko zvono i vaše razdragane glasove po školskim hodnicima.
Želim istaknuti da je iza nas jedan veliki položeni ispit - ispit života iz kojeg crpimo snagu i znanje za dalje. Bogatiji za to iskustvo, spremniji i odlučniji nego ikad krećemo u novu školsku godinu, godinu punu novih izazova. Tehnologija, uz pomoć koje smo uspješno priveli kraju prošlu školsku godinu, pokazala se moćnim alatom te je otvorila čitavu lepezu novih mogućnosti u obrazovanju. Sigurno ćemo i dalje razvijati te novostečene vještine nezaboravljajući na važnost žive riječi u poučavanju. Izvannastavni program, koji se nije mogao ostvariti, planiran je u organizaciji nastave, odnosno pripremi kurikula za ovu školsku godinu. U pripremi nove školske godine uključeni su svi sudionici obrazovnog sustava te predano rade na organizaciji iste. Primjenjujući smjernice HZJZ-a i MZO-a nastojali smo osigurati uvjete za što kvalitetniji i sigurnijni rad, a posebno ćemo se truditi omogućiti razvoj svih vaših potencijala.
Poštovani roditelji naših učenika, 
u ovim vremenima jako je važna međusobna suradnja i uvažavanje te su nam vaši prijedlozi i promišljanja od iznimne važnosti. Nadam se da ćemo ostvariti kvalitetnu suradnju, a sve za dobrobit vaše djece, to jest naših učenika.
Pred nama je nimalo lako razdoblje, ali budemo li predani cilju i zajedno brodili prema istome, onda nam je uspjeh zagarantiran.
Propisi, protokoli, nošenje maski, dezinficijensi, distanca... samo su, složit ćete se, tek mali doprinos ove generacije za ono što želimo, a to je očuvanje zdravlja i života naših bližnjih i nas samih.
Dragi učenici, 
samo hrabro i odgovorno krenite u novu školsku godinu!
Od srca želim sretan i uspješan nastavak školovanja u našoj Gimnaziji.


Vaša ravnateljica
Ninočka Knežević

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 5. 9. 2020. 13:38

Organizacija šk. god. 2020. / 2021. u uvjetima epidemije COVID 19 Vijest ima dokument u privitku

U privitku se nalazi način organizacije nastave u šk. god. 2020. / 2021. u uvjetima epidemije COVID 19 i postupak u slučaju sumnje na zarazu COVID-19.

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Ivanišević  datum: 3. 9. 2020. 10:26
» Arhiva naših vijesti    
 


Dokumenti i linkovi
Primanja roditelja
 • Razrednici
 • Profesori

E-dnevnik

Raspored


Tražilica

Oglasna ploča

Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji


Anketa (mala)
Najbolja nova riječ je:
Korisni linkovi
preskoči na navigaciju