preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
ERASMUS+

Vijesti

Državna smotra - simulirano suđenje

ZAKON U RAZREDU-SIMULIRANO SUĐENJE

Državna smotra iz područja građanskog odgoja 

FOTOGALERIJA

Ove školske godine sudjelovali smo na Državnoj smotri iz područja građanskog odgoja Zakon u razredu – simulirana suđenja ali u posebnim okolnostima. Naime, zbog pandemijskih okolnosti planiranu Smotru za šk. god 2019/2020 odgođena je za početak ove školske godine i realizirana je online uz poštivanje propisanih epidemioloških uvjeta.


Radi se o simulacijama glavne sudske rasprave prema pravosudnom modelu Republike Hrvatske. Smotra učeničkih timova srednjih škola održana je virtualnim sudjelovanjem učenika koji su se nalazili u svojim matičnim školama i sudaca koji su se nalazili u svojim sudnicama  Općinskog suda u Novom Zagrebu.

Ovaj put, na smotri simuliranog suđenja imali smo građansku parnicu: Vjekoslav Marić protiv Krešimira Čirića i Gimnazije dr. Franje Tuđmana iz Zagreba, u kojoj učenik- tužitelj tuži nastavnika TZK i pripadajuću školu zbog grube nemarnosti i zanemarivanja stanja tužitelja kod kojeg je, zbog navedenih razloga, nastupila šteta odnosno ozljeda.

Na Smotri su sudjelovali i našu školu predstavljali:

Toma Jukić, Ivana Kaćunić, Karla Goreta, Ana Buće, Ana Krajina, Fani Šundov, Lucija Mihanović

Neuobičajen način održavanja sudske rasprave nije nas omeo u dokazivanju svojih argumenata i konačnoj pobjedi našeg Tužiteljstva u simuliranoj sudskoj raspravi.

Na ovaj način, učenicima se omogućuje bolje razumijevanje pravosudnog sustava – od pravila za izvođenje dokaza do ponašanja u sudnici. To pridonosi povećanju njihove svijesti o važnosti prava u demokratskom društvu i povećava razumijevanje temeljnih prava kojima raspolažu hrvatski učenici na osnovi hrvatskog Ustava, ali i učenje o odgovornosti. 

IZBORNA PIGPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijana Munitić   datum: 3. 10. 2020.

Dokumenti i linkovi
Primanja roditelja
 • Razrednici
 • Profesori

E-dnevnik

Raspored


Tražilica

Oglasna ploča

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Anketa (mala)
Najbolja nova riječ je:
Korisni linkovi
preskoči na navigaciju