preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
ERASMUS+

Građanski odgoj

Vijesti

Prof. Palčić jedna od najboljih nastavnica u Hrvatskoj!

Na Dan učitelja je iz Ministarstva znanosti obrazovanja u IV. gimnaziju stigla lijepa vijest: naša draga nastavnica Natalija Palčić je jedna od najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika za školsku godinu 2019./2020.!

Profesorica-savjetnica Palčić već dugi niz godina uz redovnu vodi i izbornu nastavu Politike i gospodarstva iz koje je razvila mnoge projekte za školu, kao što su projekt „Građanin“, „Zakon u razredu – simulacija suđenja“, Građanski odgoj, pokreće Erasmus+ projekte, te zahvaljujući njoj naša gimnazija postaje Škola ambasador Europskog parlamenta.

Nemoguće je ukratko sažeti sva postignuća koja iza sebe ima ova obožavana nastavnica, neki od njih uključuju sastavljanje i objavljivanje priručnika za Državnu maturu i udžbenika iz predmeta Politika i gospodarstvo, stručne prijevode, mentorstva na izvannastavnim i izvanškolskim projektima, predavanja, sudjelovanja u obrazovnim istraživanjima, volontiranje u suradnji s udrugama, i najvažnije od svega: odgajanje mnogih generacija gimnazijalaca da postanu punopravni i politički pismeni građani Republike Hrvatske.

Nadamo se kako joj je ovo zasluženo priznanje dalo vjetar u krila za nove pothvate koje željno iščekujemo, čestitamo prof. Natalija Palčić!

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 19. 11. 2020. 19:29

Tolerancijom protiv predrasuda i diskriminacije

Uz Međunarodni dan tolerancije, učenici izborne nastave PiG-a sudjelovali su zajedno sa svojim kolegama iz 6 EPAS škola na zajedničkom ZOOM panelu  "Tolerancijom protiv predrasuda i diskriminacije."

FOTOGALERIJA

 

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 11. 11. 2020. 10:00

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA I SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine službeno je proglasila 17. listopada Svjetskim danom borbe protiv siromaštva i socijalne isključivosti.

FOTOGALERIJA

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 21. 10. 2020. 18:04

Državna smotra - simulirano suđenje

ZAKON U RAZREDU-SIMULIRANO SUĐENJE

Državna smotra iz područja građanskog odgoja 

FOTOGALERIJA

Ove školske godine sudjelovali smo na Državnoj smotri iz područja građanskog odgoja Zakon u razredu – simulirana suđenja ali u posebnim okolnostima. Naime, zbog pandemijskih okolnosti planiranu Smotru za šk. god 2019/2020 odgođena je za početak ove školske godine i realizirana je online uz poštivanje propisanih epidemioloških uvjeta.

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 3. 10. 2020. 14:24

Marulićevci u IN Magazinu Nove TV

Evo nas PiG-ovaca iz Marulića i u IN Magazinu! Stiglo je vrijeme i za promociju kategorije obrazovnih celebritya, a ovaj put učenici s izborne PiG-a, Deni Miliević i Toma Jukić, mladi ambasadori Škole Europskog parlamenta, te njihova mentorica prof. Natalija Palčić prenose iskustvo on line rada na programu Škole ambasadori Europskog parlamenta u doba korone.

IZBORNA PiG
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 20. 9. 2020. 22:38

EU Pub kviz

Za kraj školske godine mladi ambasadori iz Marulića, zajedno sa svojom mentoricom Natalijom Palčić, organizirali su ugodno druženje regionalnih Škola ambasadora Europskog parlamenata u obliku EU Pub kviza na otvorenom. 60-ak mladih ambasadora i njihovih mentorica družilo se odgovarajući na zanimljiva i opuštena pitanja vezana za europsku tematiku.

FOTOGALERIJA

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 20. 6. 2020. 23:29

3. PANEUROPSKA KONFERENCIJA O UČENJU NA DALJINU

Prof. Natalija Palčić pozvana je, kao jedini hrvatski predstavnik ali istovremeno predstavnik naše škole, sudjelovati na 3. paneuropskoj konferenciji o učenju na daljinu, na kojoj je pred oko 300 nastavnika sa svih strana svijeta uspješno predstavila svoj zadnji projektni uradak sa učenicima o 4. globalnom cilju održivog razvoja – Kvalitetno obrazovanje te pokazala svojim kolegama nastavnicima kako se projektna nastava uspješno može prenijeti i na on line verziju koristeći zanimljive digitalne alate.

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 18. 6. 2020. 23:45

REFLEKSIJA PROJEKTNIH AKTIVNOSTI

Pri samom kraju mnogobrojnih projektnih aktivnosti učenika s izborne PiG-a u školskoj godini 2019./2020. u suradnji s našim projektnim prijateljem i licenciranim trenerom neformalne edukacije Igorom Spetičem napravili smo refleksiju kojom smo se osvrnuli na postignute ciljeve, ishode učenja, kompetencije, planove, zadovoljstva, uspjehe i neuspjehe. Za potrebe ovog procesa/aktivnosti koristili smo alat za refleksiju THOR koji je trenutno, u fazi testiranja a kreiran u okviru Erasmus programa.

FOTOGALERIJA

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 29. 5. 2020. 13:27

PiG u Dobro jutro Hrvatska

Malo građanskog odgoja i puno dobrih rezultata, ovaj put kroz online aktivnosti programa Škola ambasador Europskog parlamenta.

Naši učenici s izborne PiG-a Deni Miličević i Toma Jukić, prof. Palčić i ravnateljica Knežević su bili gosti u reportaži emisije "Dobro jutro, Hrvatska" 22. svibnja 2020. Pogledajte prilog na =>POVEZNICI<=

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 22. 5. 2020. 20:09

SVE JE DIGITALNO - INFLUENCERI I NOVA VIRALNOST

Ovog smo četvrtka u programu Škole ambasadora Europskog parlamenta sudjelovali u u online razgovoru na temu uloge influencera za vrijeme, ali i nakon pandemije, odnosno koliko ovakav način komunikacije i rada može pozitivno ili negativno utjecati na javnost i specifične društvene skupine. U razgovoru su sudjelovali - Nika Pavičić, influencerica JoomBoos platforme; Dominik Breber, urednik JoomBoos platforme; Marina Čulić Fischer, direktorica agnecije Dialog komunikacije; Marko Matijević, urednik portala Srednja.hr.                                 =>POVEZNICA<=

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 22. 5. 2020. 19:55

ŽIVOT U VRIJEME KORONE

Kako učenički život u doba korone vide mladi junior ambasadori naše Škole ambasadora Europskog parlamenta, titule koju smo našoj školi priskrbili vrijedno radeći na promicanju europskih tema i projekata kroz izbornu nastavu PiG-a.

...veseli da ipak pronalazimo i ono nešto lijepo što će ostati i kad vrijeme korone ostane iza nas…                                                                                                           

IZBORNA PiG                                 => Video <=

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 9. 5. 2020. 17:34

KONFERENCIJA – KVALITETNO OBRAZOVANJE

Povodom obilježavanja Dana Europe mladi ambasadori Škole ambasador Europskog parlamenta  IV. gimnazije „Marko Marulić“  pod mentorstvom prof. Natalije Palčić organizirali su zoom konferenciju na temu 4. globalnog cilja održivog razvoja a to je Kvalitetno obrazovanje.

Na konferenciji, koju su izuzetno uspješno moderirali učenici Deni Miličević i Toma Jukić, sudjelovale su i naše partner škole: Gimnazija Dubrovnik, Gornjogradska gimnazija Zagreb, Gimnazija "Fran Galović" Koprivnica te predstavnici hrvatskog ureda Europskog parlamenta i Europe direct Split.

Posebno nas veseli što su nam se odazvale i drage gošće dr.sc. Mila Bulić,  Đordana Barbarić -  predsjednica udruge MOST i Ana Majić, psiholog, Centar izvrsnosti SDŽ.

=> FOTOGALERIJA <=

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 9. 5. 2020. 10:12

EU, DEZINFORMACIJE – I ZAPADNI BALKAN

Ovog smo četvrtka sudjelovali u online razgovoru međunarodnog karaktera jer je uz hrvatskog europarlamentarca Tonina Piculu gostovao i Jaume Duch Guillot, glasnogovornik i od 2007. godine generalni direktor komunikacija Europskog parlamenta. Tema je bila EU, dezinformacije i Zapadni Balkan. I ovaj put su učenici - junior ambasadori Škola ambasadora Europskog parlamenta imali priliku gostima postavljati  pitanja u vezi najavljene teme.

=>FOTOGALERIJA<=

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 8. 5. 2020. 18:26

SVE ĆE BITI U REDU? COVID-19 I MENTALNO ZDRAVLJE

I ovog smo četvrtka sudjelovali u online razgovoru sa hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu na temu važnosti očuvanja mentalnog zdravlja. U razgovoru su sudjelovali Sunčana Glavak, Ruža Tomašić, Tomislav Sokol, psihologinja Ivana Ćosić Pregrad te učenici - junior ambasadori Škola ambasadora Europskog parlamenta koji su eurozastupnicima postavljali pitanja u vezi najavljene teme.

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 30. 4. 2020. 23:51

COVID 19 - KRIZA KOJA JE SVE PROMIJENILA

Naši mladi ambasadori Škole ambasadora Europskog parlamenta kao i njihovi kolege i kolegice sa izborne nastave PiG-a sudjelovali su ovog četvrtka u online razgovoru sa hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu na temu društvenog aspekta krize uzrokovanje korona virusom. U razgovoru su sudjelovali Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Tonino Picula, Valter Flego, Branko Ančić te učenici koji su eurozastupnicima postavljali pitanja u vezi najavljene teme.

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 28. 4. 2020. 22:49

PILOT PROJEKT VIJEĆA EUROPE – RAZVOJ KOMPETENCIJA DEMOKRATSKE KULTURE

Dugogodišnje provođenje građanskog odgoja i obrazovanja u izbornoj nastavi Politike i gospodarstva IV. gimnazije “Marko Marulić” te razvijanje kompetencija demokratske građanske kulture kroz sudjelovanje u mnogobrojnim inicijativama promicanja demokratskih i europskih vrijednosti rezultiralo je pozivom prof. Nataliji Palčić za sudjelovanje u pilot projektu Vijeća Europe.

Projekt je za rezultat imao izradu učeničkih portfolija u kojima su učenici bilježili razmišljanja i samoprocjene svojih kompetencijama, prikupljali podatke i dokumenate koji podržavaju i potiču njihova razmišljanja i procjene.

Učenici su se tijekom izrade svog portfolija referirali na široku paletu kompetencija u kategorijama vrijednosti, vještina, stavova, znanja i kritičkog razumijevanja.

Kao krajnji rezultat izrade porfolija, mogli su uočiti eventualne promjene u svojim kompetencijama i dosegnutim razinama svojih kompetencija pomoću opisivača kompetencija i na taj način postati svjesni vlastitog razvoja i postignuća učenja.

IZBORNA PiG

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 3. 3. 2020. 13:07

Panel "Kako kvalitetnim obrazovanjem doprinosimo održivosti"

Dana 26.3.2020. sudjelovali smo, zajedno sa članovima udruge OIP Posejdon, na zanimljivom panelu na temu Kako kvalitetnim obrazovanjem doprinosimo održivosti. Kroz razgovor su nas vodili mentor i trener OIP Posejdon Igor Spetič Speja  i naša mentorica prof. Natalija Palčić.

IZBORNA PiG                                                                                            Fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 27. 2. 2020. 08:46

Google alati i mobilne aplikacije - 1. mobilnost projekta

Od 17. do 21. veljače 2020., u okviru tekućeg projekta Erasmus  "Google alati i mobilne aplikacije " boravili smo u Karditsa, Grčka. Tijekom ove mobilnosti, domaćini iz škole u Karditsi dočekali su i ugostili mješovitu skupinu nastavnika i učenika od 32 osobe, od toga iz Hrvatske, Italije, Latvije i Turske.

Fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 24. 2. 2020. 10:43

Posjet zastupnice Europskog parlamenta Željane Zovko

IV. gimnazija „Marko Marulić“ Split ugostila je 24.1.2019. zastupnicu Europskog parlamenta Željanu Zovko.

U potkrovlju Gimnazije, junior ambasadori, zajedno sa svojom mentoricom Natalijom Palčić, predstavili su svoje aktivnosti i postignuća u promicanju europske ideje i europskih programa za mlade. Europska zastupnica pohvalila je naš predan rad u programu Škole ambasador Europskog parlamenta u kojem naša gimnazija sudjeluje od školske godine 2016./2017.

 IZBORNA PiG                                                                                    Fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 24. 1. 2020. 14:11

Međunarodni dan tolerancije

Međunarodni dan tolerancije obilježili smo sudjelovanjem na okruglom stolu na temu "Pristupačnost obrazovanja/obuke/aktivnosti ranjivim skupinama društva" na kojem smo analizirali važnost i potrebu uključivanja ranjivih skupina u obrazovanje/ obuku/aktivnosti s namjerom senzibiliziranja javnosti i ukazivanja na važnost integracije ranjivih skupina i u društvo i na tržište rada.

FOTOGALERIJA

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 16. 11. 2019. 22:29

Svjetski dan štednje, 31. listopada

Svjetski dan štednje, 31. listopada 2019., učenici s izborne nastave PiGa, u organizaciji prof. Natalije Palčić i prof. Marijane Munitić, obilježili su posjetom Hrvatskoj poštanskoj banci.

Tog je dana 1924. u Milanu održan Prvi međunarodni kongres štedioničara. Tada su se sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat. Sudionici toga kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje. Tu je odluku donijelo 350 delegata iz 27 zemalja svijeta koji su predstavljali oko 100 milijuna štediša. Time je započeta era promišljanja o očuvanju postojećih resursa i promjena u njihovom korištenju.

U tom duhu, posjet poslovnici HPB-a iskoristili smo kako bismo saznali više o  financijskim proizvodima banke, mogućnostima štednje te kako bi izgradili  odgovoran stav prema financijskim institucijama i poboljšali svoj financijski položaj kvalitetnim upravljanjem novcem.

                                                                                                          IZBORNA PiG

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 31. 10. 2019. 22:23

European Start up - 3. mobilnost Erasmus+ projekta

U nedjelju 22.9.2019. započela je 3. mobilnost  u okviru Erasmus + projekta “European Start up” u kojoj je domaćin naša IV. gimnazija. Učenici-domaćini dočekali su svoje kolege iz Portugala, Poljske i Litve te ih poveli svojim domovima.

Fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 2. 10. 2019. 08:42

Marulićevci su višak novca od maturalne večere donirali Odjelu dječje onkologije KBC-a Split

Splitski maturanti IV. gimnazije Marko Marulić odlučili su višak novca od svoje maturalne večere darovati Odjelu dječje onkologije KBC-a Split. Više o tome pročitajte na poveznicama.

Dalmacija Danas

srednja.hr

Dalmatinski portal

Fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 12. 7. 2019. 14:27

Transnacionalni dijalog Italija - Hrvatska

Uzvratni transnacionalni dijalog Italija - RH koji predstava inicijativu prema europskoj javnoj sferi odvijao se u Rimu, 1.-3.7.2019.
Dijalog se razvijao na temu "Kakvu Europu želimo'" koju su naši učenici s izborne nastave PiG-a promišljali u mješovitim grupama sa svojim talijanskim kolegama. 
 
Podteme o kojima su javnim izlaganjem iznosili svoje stavove bile su vezane za:
1. Uvjeti za fondove EU: treba li sredstva EU-a uvjetovati samo djelotvornošću i cjelokupnom usklađenošću ili širim vrijednostima kao što su demokracija, vladavina prava i temeljna prava
2. veća ulaganja na globalna pitanja (migracije, obranu) ili na unutarnju solidarnost i preraspodjelu bogatstva (kohezijski fondovi i poljoprivreda), 
3. veća ulaganja na unutarnju solidarnost i preraspodjelu bogatstva (kohezijski fondovi i poljoprivreda) ili na konkurentnost i najnovije tehnologije i jedinstveno digitalno tržište, mlade i njihovu mobilnost, uvjetovanosti za EU financiranje...
 
Dijalog je svakako hvale vrijedan te se nadamo da će se ovakva praksa dijaloga mladih ljudi o zanimljivim zajedničkim temama nastaviti i dalje.
 
                                                                                                          IZBORNA PiG

 

Fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 5. 7. 2019. 17:36

Projekt Građanin - Nacionalne i etničke manjine u našoj zajednici

Dana 20. svibnja 2019. godine u Zagrebu se održala 21. državna smotra iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja - Projekt Građanin na kojoj su tradicionalno sudjelovali učenici i naše škole.

Fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 21. 5. 2019. 14:46

"Nacionalne i etničke manjine u našoj zajednici" - Francuska zajednica

Prošloga četvrtka, 16.5.2019. u sklopu projekta ,,Nacionalne i etničke manjine u našoj zajednici“ kojeg pripremamo na izbornoj nastavi iz Politike i gospodarstva, održano je druženje sa učenicima naše škole, Ivanom Jukić i Tomom Jukićem, predstavnicima francuske nacionalne manjine.

Fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 17. 5. 2019. 14:46

Transnacionalni dijalog Hrvatska–Italija

10. travnja 2019. održan je prvi transnacionalni dijalog između Hrvatske i Italije na temu Europska Unija danas i budućnost Europe.

U dijalogu su sudjelovali učenici IV. gimnazije “Marko Marulić” s izborne Politike i gospodarstva i učenici Škole za grafiku, dizajn i održivu gradnju iz Splita te učenici iz Italije.

FOTOGALERIJA

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 11. 4. 2019. 09:36

Nacionalne i etničke manjine u našoj zajednici

U okviru programa Škola ambasador Europskog parlamenta,  IV. gimnazija Marko Marulić u suradnji sa Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju održali su 27. veljače 2019. godine panel „Nacionalne i etničke manjine u našoj zajednici“.

FOTOGALERIJA

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Munitić  datum: 1. 3. 2019. 10:40
» Arhiva naših vijesti    
 


Dokumenti i linkovi
Lista linkova je prazna

TražilicaOglasna ploča

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Anketa (mala)
Najbolja nova riječ je:
Korisni linkovi
preskoči na navigaciju